Prof. Osman Bektaş: Simav fayı 7.2’lik depreme gebe
Simav’da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede art arda yaşanan sarsıntıların Simav Fayı’nı, 1970’te binlerce can alan Gediz depremini andıran büyük bir depreme zorladığını belirtti.

Simav’da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede art arda yaşanan sarsıntıların Simav Fayı’nı, 1970’te binlerce can alan Gediz depremini andıran büyük bir depreme zorladığını belirtti.
Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgedeki sismik hareketlilikle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi Bektaş, Simav Fayı’nın 1970 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı Gediz depremini üreten fay sisteminin bir uzantısı olduğunu hatırlatarak, bu fayın yeniden büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Bektaş, son günlerde Simav’da yaşanan 4.2, 4.3 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerin, fay hattı üzerindeki gerilimi artırdığına dikkat çekti.
“Simav Fayı’nın yan kolu üzerindeki depremler ve Afyon bloğunun önceki sarsıntıları, bu fay hattını Gediz gibi büyük bir depreme zorluyor” ifadelerini kullanan Bektaş, söz konusu hareketliliğin endişe verici olduğunu dile getirdi.
“Afyon bloğu aktif dönüyor, yeni bir büyük deprem üretebilir”
Bektaş, Afyon bloğunun saat yönünün tersine dönen yapısal hareketi nedeniyle bölgedeki gerilimin arttığını belirterek, “20. ve 21. yüzyıl boyunca yaşanan deprem kümeleri, aktif fay haritalarında yer almayan yapılar üzerinde de büyük depremlerin meydana gelebileceğini gösteriyor” dedi.
Simav Fayı’nın Gediz depremine benzer bir sarsıntıya neden olabileceğini ifade eden Bektaş, bölgedeki fay mekanizmasının ve sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
1970 yılında Gediz’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, binlerce kişinin ölümüne ve büyük yıkıma yol açmıştı. Uzmanlar, Batı Anadolu’daki bu tür fay hatlarının aktif olduğuna ve yerleşim yerlerinin bu tür risklere karşı hazır olması gerektiğine dikkat çekiyor.
SİMAV M 4,2 DEPREMİ
Afyon bloğunun kuzeyini oluşturan Sîmav Fayı 1970 M 7,2 Gediz depremini üretdi.
Gediz depreminin yakın batısında Simavda, Simav Fayının yan kolu üzerindeki depremler ve Afyon bloğunun önceki depremleri Simav Fayını Gediz gibi büyük bir depreme zorluyor. https://t.co/V4ZSO3ulmb pic.twitter.com/tTjUUuanPD— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) May 1, 2025