Menzil cemaatinin lideri Elhüseyni Adıyaman’ın Menzil köyünde defnedildi
Tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybeden Menzil Şeyhi Seyyid Abdülbaki El Hüseyni Adıyaman’ın Menzil (Durak) Köyü’nde toprağa verildi.

Daha önce cenaze namazı İstanbul Pendik’te kılınan Menzil Şeyhi Şeyh Seyyid Abdülbâki El-Hüseyni’nin cenazesine katılmak için Adıyaman başta olmak üzere çevre illerden ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden insan Menzil’e geldi.
Türk Hava Yolları da cenaze için Adıyaman’a ek uçak seferleri düzenledi.
Kılınan cenaze namazının ardından Abdülbaki Elhüseyni Adıyaman’ın Menzil (Durak) Köyü’nde toprağa verildi.
KISACA MENZİL CEMAATI:
Menzil (Durak) Köyü Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlıdır. Tüm Türkiye’de ve dünyada tanınan bir köy olmasının sebebi Nakşibendi Tarikatı’nın silsilesini devam ettiren misyonu üstlenmiş olmalarından kaynaklanıyor.
Cemaat, Nakşibendiliğin Halidiyye koluna mensup Cemaatin temeli Muhammed Raşit Erol’un babası Seyyid Abdülhakim el Hüseyni’nim Siirt’in Bilvanis köyünden şimdi Menzil olarak bilinen Adıyaman’a bağlı Durak köyünü satın alarak yerleşmesiyle atıldı.
Menzil Cemaati ,Türkiye’deki cemaatler arasında en fazla mensubu olan cemaatlerden. Kurumsallaşma anlamımda Menzil Cemâati “Seyyid Muhammed Raşit Erol” (1929-1993) tarafından kurulmuştur.
Tarikat, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’da da oldukça güçlüdür.
Tarikat, Gavsı Kasrevi olarak bilinen Şeyh Seyyid Abdulhakim Elhüseyni’nin vefatıyla beraber sırasıyla Şeyh Seyyid Muhammed Raşit Elhüseyni, Ondan da Abdulbaki El-Hüseyni’ye geçmiştir.
Muhammed Raşit Erol’un vefatından sonra seydalık kardeş Abdülbaki Erol’a geçerken; Abdülbaki Erol, Menzil’de ilim ve irşat faaliyetlerine devam etti. Muhammed Raşit Erol’un oğlu Feyzeddin Erol ise Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Buhara köyünden toprak satın alarak burada talebe yetiştirmeye başladı. Aslında iki parçalı yapı haline geldiler.
Menzil’de mürit olmak için tövbe almak gerekiyor. Menzil şeyhinin seçtiği vekilleri il ve ilçelerdeki “Dergah”larda yeni gelen müridlere tövbe verme yetkisine sahiptir. Menzil Tarikatı’na bağlanan müridlere “Sofi” denir. Birbirlerine “kurban” diye hitap ederler.
Tarikatın olmazsa olmazlarından “hatme”dir. Şifa niyetine Taberek olarak adlandırılan bir kuru ekmek dağıtılır ve çorba içilir.
Cemaatin siyasiler arasında bilinen isimlerden çok sayıda mensubu bulunuyor.
Her zaman devletçi yaklaşımlarıyla öne çıkarlar. Muhammed Raşid, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından Gökçeada’da zorunlu ikametgaha tabi tutuldu. Muhammed Raşit Erol’a 1991’de Menzil’de zehirli şırıngayla suikast düzenlendi.
Kendi televizyonu, yayınevi, seyahat şirketleri, dernek ve vakıfları olan tarikat sürekli olarak devletle özellikle de sağlık bakanlığında kadrolaşma iddialarının hedefinde oldu.