Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Bunları IMF söylemez, biz söyleyelim

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye raporu, iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez'den sert eleştiriler aldı. Eğilmez, IMF'nin ücretlere ilişkin önerilerinin yanı sıra, Türkiye'nin yapısal sorunlarına dair yaklaşımını da eleştirdi.

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, IMF’nin Türkiye raporunda, Haziran 2023’ten bu yana atılan adımlardan övgüyle söz ettiğini hatırlatarak daha sıkı adımlar atılmasını önerdiğini ifade etti.

IMF’nin, ücretlerin gelecekteki beklenen enflasyona göre belirlenmesi yönündeki önerisine tepki gösteren Eğilmez, “Peki ama bu geçmişteki enflasyonu kim yaşadı? Ücretli her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmedi mi? Geçmişin tazminatını onlara ödemek gerekmiyor mu?” sorularını yöneltti.

‘TÜRKİYE’NİN SORUNLARI EKONOMİYLE SINIRLI DEĞİL…’

Eğilmez, IMF’nin görevlerinin ekonomiyle sınırlı olduğunu belirtirken, Türkiye’nin sorunlarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve siyasal olduğunu vurguladı. “Ekonomide istediğiniz önlemi alın, kalıcı çözümler ancak ve ancak doğru bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeve içinde hareket edilerek alınabilir” diyen Eğilmez, IMF’nin önerilerinin tek başına yeterli olmayacağını ifade etti.

‘SOSYAL GERİLİM ARTAR’

Mahfi Eğilmez, IMF’nin ücretlere ilişkin önerisinin, sosyal gerilimi artıracağını ifade etti. Eğilmez, kayıt dışı ekonomiye dikkat çekerek, vergisini ödemeyenlerin varlıklarını beyan etmesi yerine düşük ücretlilerin daha fazla mağdur edilmesinin adaletsiz olduğunu belirtti.

IMF’nin Türkiye’ye yönelik önerilerinin sadece ekonomik boyutunu değil, aynı zamanda sosyal boyutunu da göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Eğilmez, Türkiye’nin sorunlarına kalıcı çözümler bulabilmek için daha kapsamlı ve adil politikalara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Eğilmez’in paylaşımı şöyle

“Ücretleri enflasyon kadar artırmayarak sadece sosyal gerilimi artırırız. Vergisini ödememiş, kayıt dışına çıkmış, bu yolla elde ettiği geliri servetine eklemiş ve bunu bir marifetmiş gibi lüks otomobillerle, evlerle, eşyalarla sergileyen insanların bu kayıt dışı varlıklarını servet beyanı getirerek yakalayıp vergilendirmek yerine yoksullukla savaşan ücretliye düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez.”

IMF RAPORUNDA NELER VAR?

IMF raporunda, Türkiye’nin ekonomik istikrarı için atılan adımların olumlu karşılandığı ancak daha fazla sıkılaştırma politikalarına ihtiyaç olduğu belirtildi. Raporda, özellikle enflasyonla mücadele için ücretlerin gelecekteki beklenen enflasyona göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Facebook Yorumları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu