Kim kimdir?

Fethullah Gülen kimdir?

Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı ve yakalatanlar için ödül vaad ettiği terör örgütü elebaşası Fetullah Gülen 27 Nisan 1941’da Erzurum Parsinler’de dünyaya gelmişti. Gerçek doğum tarihi Fetullah Gülen'e göre 11 Kasım 1938 olduğu bildiriliyor.

Türkiye’nin kırmızı bültenle aradığı ve yakalatanlar için ödül vaad ettiği terör örgütü elebaşası Fetullah Gülen 27 Nisan 1941’da Erzurum Parsinler’de dünyaya gelmişti. Gerçek doğum tarihi Fetullah Gülen’e göre 11 Kasım 1938 olduğu bildiriliyor.

1945’te Kur’an okumaya başlayıp 1951’de hafız oldu.

Erzurum’da medresede okurken hocasını Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle Jandarma’ya şikayet etti.

1959’da Edirne’ye gideceği döneme kadar değişik medreselerde eğitim aldı.

Edirne’ye gittiğinde Diyanet’in açtığı sınavı kazandı. İl müftüsü olmak istedi. Araya soktuğu dönemin hatırlı kişilerine rağmen bu isteği reddedildi.

1963’te 1 sene Erzurum’a dönüp ailesinin yanında kaldı.

1965’te Kırklareli’ne tayin olana kadar Edirne’deydi.

Bu dönemde askerliğini de yaptı.

1966’da dönemin Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yaşar Tunagür sayesinde İzmir merkez vaizliğine atandı.

1971’e kadar bu görevi sürdürdü.

Bu dönemde önce Kestanepazarı’nda çalıştı. Oradaki dernek üyeleriyle arası bozulunca kendi ekibiyle ayrı bir dernek kurdu.

Yusuf Bekmezci, İlhan İşbilen, Mehmet Ali Şengül, İsmail Büyükçelebi, Abdullah Aymaz, Aysal Aytaç, Harun Tokak, Halit Esendir gibi örgüt üyeleri ile Gülen Cemaatinin ilk yapılanmasını oluşturdu.

1971 muhtırası esnasında tutuklandı ve 7 ay hapis yattı. Tutuksuz yargılandığı 3 senenin sonunda 1974’te beraat etti.

1975-76 yıllarında “Anadolu’da Kur’an ve İlim”, “Darwinizm”, “Altın Nesil”, “İçtimaî Adalet ve Nübüvvet” isimli konferanslar verdi.

Sızıntı dergisinin ilk sayısı Şubat 1979’da çıktı. Başyazıları Gülen yazdı.

12 Eylül (1980) darbesinde hakkında yakalama kararı çıkarıldı. O sırada İzmir’i terk etti, farklı şehirlerdeki örgüt üyelerinin evlerinde saklandı.

1981’de Diyanet’teki vaizlik görevinden istifa etti.

1986’da hacca gitti.

1986 yılında, Fethullah Gülen, Naci Tosun, Nuri Muhammed Sungur, Tabip Üsteğmen Mustafa Sarsılmaz, Nevzat Ayvacı, Behçet Akyar, Harun Tokak, Ahmet Kara, Gürbüz Dönmez, Mustafa Başarı, Murat Kırımkan ve Barbaros Kocakurt ile birlikte Burdur ve Isparta’da gözaltına alındı.

1 Temmuz 1988’de çıkan Yeni Ümit dergisinin başyazılarını yazdı.

1989’da gayr-ı resmî vaazlara başladı. 1992’ye kadar bu vaazlara devam etti.

1999’da Amerika’ya kaçmasına neden olan konuşmasını yaptı.

45 davadan yargılanıyordu, kırmızı listedeydi

Gülen hakkında açılan 45 davada bir numaralı sanık olarak yargılanıyordu.

Fethullah Gülen, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme”, “Cumhurbaşkanına suikast”, “dolandırıcılık”, “resmî belgede sahtecilik”, “sınav sorularının çalınması”, “usulsüz dinleme”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama”, “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlarını gerçekleştirmek ile suçlanmaktaydı.

28 Ekim 2015 tarihinden beri, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “en çok aranan teröristler” listesinin kırmızı kategorisinde yer almaktaydı.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı yetkilileri, 27 farklı suçlamadan dolayı, ABD’ye resmî olarak 7 kez Fethullah Gülen’in iadesi için talepte bulundu.

Facebook Yorumları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu