TCMB faiz kararını açıkladı: Politika faizi 250 baz puan düşürüldü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 47.50'ye düşürdü. Bu karar ile politika faizi 9 ayın ardından ilk kez düşürülmüş oldu.

Merkez Bankası politika faizini 22 aylık periyodun ardından 250 baz puan düşürerek 47.50 seviyesine indirdi. Politika faizi en yüksek seviyesi olan 50 puanı Mart 2024’te görmesinin ardından bu yana ilk kez düşmüş oldu.
BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ?
JPMorgan, TCMB’nin aralık ayında ölçülü bir faiz indirimi yapacağını belirtmiş ve 2025’in ilk çeyreğinde üç kez 150 baz puanlık indirim beklediğini açıklamıştı. Öte yandan Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın sürpriz bir kararla faizi yüzde 50’de tutabileceğini değerlendirmişti.
FAİZ İNDİRİMİ NEDİR?
Bir ülkenin merkez bankasının, bankalar için belirlediği faiz oranlarını düşürmesi olarak tanımlanabilir. Faiz indirimi, ekonomiyi canlandırmayı hedefler. Bankalar, faizler düştüğünde daha düşük faizle kredi verir ve tasarruf sahiplerine daha az faiz öderler. Bu da insanların ve şirketlerin daha fazla kredi almasını ve harcama yapmasını teşvik eder. Örneğin, merkez bankası faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 8’e indirirse, bankalar da kredileri daha düşük faizle sunar, bu da ekonominin hareketlenmesine yardımcı olabilir.
POLİTİKA FAİZİ NEDİR?
Politika faizi, merkez bankalarının bankalarla yaptığı işlemlerde uyguladığı faiz oranıdır. Bu oran, ekonomiyi yönlendiren önemli araçlardan biridir. Merkez bankası, politika faizini artırarak ekonomiyi soğutabilir (enflasyonu düşürmek amacıyla) ya da düşürerek ekonomiyi canlandırabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararları, ticari bankaların faiz oranlarını da etkiler. Politika faizi, aslında bankaların birbirlerine borç verirken kullandığı faiz oranıdır.
FAİZ ARTIRIMI NEDİR?
Faiz artırımı, merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmesidir. Bu durumda bankalar, daha yüksek faizle kredi verir ve tasarruf sahiplerine daha fazla faiz öderler. Faiz artırımı, genellikle enflasyonun yükseldiği ve paranın değer kaybettiği durumlarda tercih edilir. Bu, harcamaların ve borçlanmanın azalmasını sağlamak amacıyla yapılır. Örneğin, merkez bankası faiz oranını yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseltirse, bankalar da daha yüksek faizle kredi verir ve tüketici harcamaları düşer.