İçişleri Bakanlığı’ndan kimlik bilgileri çalındı iddiasına açıklama
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden, kimlik ve adres verilerinin çalındığına dair haberleri yalanladı.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nden, kimlik ve adres verilerinin çalındığına dair haberleri yalanladı.
Söz konusu haberlerle ilgili yapılan açıklamada, “Verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Veri tabanlarında çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır” ifadeleri yer aldı.
Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, kendisine ulaşan bir hacker grubunun e-devlet ve devlete ait sitelerden kişisel veri çaldıklarını öne sürmüştü.
Haskoloğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda hacker grubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan da dahil kimlik kartları bilgilerini kendisine ilettiğini söylemişti.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden de yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmadığı bildirildi.
Açıklamada, dün ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek, “Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır” ifadesi kullanıldı.
“SAHTE KİMLİK KARTI OLUŞTURMA UYGULAMALARI VASITASIYLA ÜRETİLMİŞ”
e-Devlet Kapısı’nın vatandaşlara yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmadığı, bu verileri tutan sistemlere erişim sağlayan bir kapı niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Servis edilen sahte Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin, kamuoyunca bilinen bilgiler kullanılarak sahte kimlik kartı oluşturma uygulamaları vasıtasıyla üretildiği anlaşılmaktadır. Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir. Dijital altyapılarımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarında tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir.”