Ahmet Özhan, Cerrahi Tarikatı’nın şeyhi oldu
Hayatını kaybeden Cerrahi tarikatının şeyhi Ömer Tuğrul İnançer'in yerine geçen isim belli oldu. Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan, İnançer’in yerine, Cerrahi tarikatının yeni "postnişini" (şeyh) oldu.

Cerrahi tarikatının şeyhi Ömer Tuğrul İnançer, 76 yaşında hayatını kaybetti.
İnsicam dergisinin genel yayın yönetmeni Mustafa Özel, Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan’ın İnançer’in yerine geçtiğini duyurdu.
Ömer Tuğrul İnançer efendinin vefatının ardından Şeyh Nurettin Cerrahi Tekkesi'nin yeni postnişini, Ahmet Özhan olmuş. pic.twitter.com/s9b0vGA4BM
— Mustafa ÖZEL (@h_mustafaozel) September 24, 2022
17 yaşından beri Cerrahi tarikatına mensup olduğunu söyleyen Özhan, İnançer’in olmadığı günlerde meşkleri yönetiyordu.
İnançer ile 17 yaşındayken Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde tanıştığını söyleyen Ahmet Özhan bir röportajında, ilk andan itibaren ‘Hakk’a göçeceği zamana kadar’ hiç ayrılmadıklarını ifade etmişti.
Cerrahilerin tekkesi İstanbul-Karagümrük’te faaliyet gösteriyor
AHMET ÖZHAN KİMDİR?
26 Ağustos 1950’de Urfa’da doğan Ahmet Özhan, 1960’lı yılların sonlarında İstanbul Belediye Konservatuvarı ve Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde müzik eğitimini tamamladı. Özhan’ın ilk profesyonel sahne deneyimi 1968 yılında Bebek Belediye Gazinosu’nda oldu.
Özhan 1970’li ve 1980’li yılların popüler Türk müziği yorumcusu olarak tanındı. İlerleyen yıllarda plak çalışmalarının yanı sıra, sinema filmleri, televizyon dizi ve konserleri, radyo çalışmaları ile çeşitli televizyon kanallarının müzik programlarında solist ve sunucu olarak görev aldı.
Birçok 45’lik, plak, kaset ve CD çalışmaları bulunan Ahmet Özhan, popüler ve klasik Türk müziğinin yanı sıra, 80’li yılların başından itibaren tasavvuf müziği çalışmalarına yöneldi.
1981-1991 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu’nda ses sanatçısı olarak görev yapan Ahmet Özhan, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun kuruluşunda yer aldı.
1998 yılında “devlet sanatçısı” ünvânı alan Özhan, Mevlâna’yı anmak için Konya’da düzenlenen Şeb-i Aruz törenlerine de konuk sanatçı olarak katılıyor.
CERRAHİLİK TARİKATI VE CERRAHİLER
Cerrahiler Osmanlı döneminde olduğu gibi “seküler yaşam biçiminin dışlanmadığı, yüksek eğitimli ve elit kesimlerin itibar ettiği bir dini grup” olarak dikkat çekiyor.
Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biridir. Cerrahilik tarikatının kurucusu Nureddin Cerrahi idi. Tarikat İstanbul-Cerrahpaşa semtinde gelişti.
1703 tarihinde kurulan Cerrahilik tarikatının sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup toplam 21 şeyhi olmuştu.
Tarikatın son lideri Ömer Tuğrul İnançer’di.
Sahne hayatından bir çok ünlü ismin tarikata üye olduğu belirtiliyor. Cerrahi tekkesinin müdavimleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Cem Karaca, Ali Taran, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimler bulunduğu ifade ediliyor.
Mazhar Alanson verdiği bir röportajda Cerrahiliğin ünlü ismi Muzaffer Ozak ile tanışmasını hayatındaki iki dönüm noktasından biri olarak tanımlamıştı.