Ekrem İmamoğlu hakkında hangi dava ve soruşturmalar var?
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 19 Mart sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yolsuzluk" ve "terör" suçlarından başlattığı iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 23 Mart'ta yolsuzluk soruşturmasından tutuklandı ve görevden uzaklaştırıldı. İmamoğlu hakkında şimdiye kadar hangi dava ve soruşturmalar açıldı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 19 Mart sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “yolsuzluk” ve “terör” suçlarından başlattığı iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 23 Mart’ta yolsuzluk soruşturmasından tutuklandı ve görevden uzaklaştırıldı. İmamoğlu hakkında şimdiye kadar hangi dava ve soruşturmalar açıldı?
‘Ahmak’ davası
Kamuoyunda “ahmak davası” olarak bilinen dava, İmamoğlu’nun siyasi kariyeri açısından en kritik süreçlerden biri.
Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerinde İBB Başkanı seçildi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından 23 Haziran 2019’da yinelenen seçimi İmamoğlu bu kez 806 bin oy farkla kazandı.
İmamoğlu, aynı yıl Ekim ayında Fransa’nın Strasbourg kentinde seçimlerin iptal edilmesini eleştiren sözleri sonrası dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile polemiğe girdi.
İmamoğlu hakkında “YSK üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla iki yıl sonra 28 Mayıs 2021’de dava açıldı.
İmamoğlu, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 14 Aralık 2022’de 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve kendisine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53’üncü maddesi uyarınca hakkında “siyasi yasak” hükmü uygulandı.
Karar istinafa taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nde bekleyen dosyada henüz bir karar verilmedi.
Bölge Adliye Mahkemesi’nin itirazı reddetmesi durumunda dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek.
Burada da karar onaylanırsa İmamoğlu’nun belediye başkanlığının düşmesi ve siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olacak.
Beylikdüzü’ndeki ihale
2023 yılında İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı 2015 yılında düzenlenen bir ihale ile ilgili de dava açıldı.
İmamoğlu 2014-1019 yılları arasında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yapmıştı.
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı inceleme sonucu 2023’te İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla dava açıldı.
Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde süren davada İmamoğlu’nun üç yıldan yedi yıla kadar hapisle cezalandırılması ve hakkında siyasi yasak getirilmesi isteniyor.
Bu davanın bir sonraki duruşması 11 Nisan 2025’te görüldü.
O gün sabah saatlerinde, Akın Gürlek’e ilişkin sözleri nedeniyle Silivri’de hakim karşısına çıkan İmamoğlu, bu davaya yer almadı.
Duruşmadan karar çıkmazken, dosya mütalaa için savcılığa gönderildi. Dava 11 Temmuz’a ertelendi.
‘Şadi Yazıcı’ya hakaret’ davası
İmamoğlu hakkında bir diğer dava 25 Ekim 2022 tarihinde yaptığı konuşmada Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı hakkındaki sözleri nedeniyle açıldı.
İmamoğlu’nun “işini yapmayan engelleyen bir belediye başkanı” sözleri sebebiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı İmamoğlu hakkında “Kamu görevlisine alanen hakaret” suçlamasıyla dava açtı.
2023’te açılan dava Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Hakkında iki yıl dört aya kadar hapis cezası istenen İmamoğlu bu davada beraat etti.
Şadi Yazıcı’nın avukatları karara itiraz etti. Dava 15 Aralık 2023’te tekrar görüldü. İmamoğlu aynı dosyadan yeniden beraat etti.
Usulsüz harcamalar
İmamoğlu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde yapılan harcamalar sebebiyle “görevi kötüye kullanma” suçlaması ile de bir soruşturma açıldı.
Kasım 2024’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB tarafından düzenlenen bazı etkinliklerde kamu kaynaklarının usulsüz kullanıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı, İmamoğlu’na “görevi kötüye kullanma” suçlaması yöneltti.
Soruşturma henüz davaya dönüşmedi.
İBB’ye soruşturma açılmasının ardından Beykoz Belediyesi hakkında da inceleme başlatılmıştı.
Akın Gürlek Davası
Belediyelere yönelik soruşturmaların hızlandığı tarihlerde İmamoğlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında söylediği sözler de dava konusu oldu.
İmamoğlu, geçmişte Adalet Bakanı Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Gürlek’in bu sebeple tarafsız olamayacağını söyleyerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalarının siyasi nitelikte olduğunu iddia etmişti.
İmamoğlu’nun bu yorumları nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 20 Ocak 2025’te kabul edildi.
“Tehdit ve terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla yargılanacak olan İmamoğlu’nun 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması, kamu görevinden menedilmesi, seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılması talep ediliyor.
Dava 11 Nisan’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içerisindeki duruşma salonunda görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, oğlu Selim İmamoğlu, milletvekilleri, belediye başkanı Sinem Dedetaş ve çok sayıda izleyici ile taraf avukatları da katıldı.
İmamoğlu savunmasında “Vatandaşların vergisiyle çalışan TRT beni itibarsızlaştırmak için yalan ve iftirayla haber yapacağına bu duruşmayı yayınlasın” dedi.
İmamoğlu’nun savunmasının ardından dava 16 Haziran’a ertelendi.
Bilirkişi Davası
Akın Gürlek ile ilgili soruşturmanın hemen akabinde İmamoğlu 27 Ocak’ta bir basın toplantısı düzenledi ve CHP’li belediyeler ve kendisi hakkında yürütülen soruşturmaların çoğunda bilirkişi olarak aynı ismin görevlendirildiğini, bu ismin siyasi saiklerle hareket ettiğini iddia etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı hakkında bu açıklama sebebiyle “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı.
İmamoğlu 31 Ocak’ta “bilirkişi” ve “Akın Gürlek” soruşturmaları nedeniyle ifade verdi.
İmamoğlu’nun 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını ve hakkında siyasi yasak getirilmesini talep eden iddianame, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 26 Şubat’ta kabul edildi.
Dava 12 Haziran’da görülmeye başlanacak.
‘Sahte lisans diploması’ soruşturması
İmamoğlu’nun diplomasının iptaline giden süreçte açılan soruşturma 1990 yılında Kuzey Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yaptığı yatay geçişin usulsüz olduğu ve üniversite diplomasının geçersiz olduğu iddialarıyla 22 Şubat’ta açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında “resmi belgede sahtecilikle” suçlanan İmamoğlu, 5 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi.
4 Mart’ta İmamoğlu’nun avukatları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ve soruşturmanın dayanağını oluşturan raporda imzası bulunan 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Üniversitesi 18 Mart’ta İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti.
İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde süreç dava aşamasına geçecek.
Tazminat davaları
Bu davaların yanı sıra İmamoğlu hakkında açılmış tazminat davaları da bulunuyor.
İBB Başkanı hakkında 2019 yılında dönemin Ordu Valisi Seddar Yavuz’a hakaret ettiği iddiasıyla tazminat davası açılmıştı. Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme İmamoğlu’na adli para cezası vermişti.
Bunun yanı sıra İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesinde Akın Gürlek’in İmamoğlu’na karşı açtığı bir tazminat davası da bulunuyor.
Gürlek, İmamoğlu’nun hakkındaki sözleri sebebiyle 150 bin TL’lik tazminat davası açmıştı.
Eylül ayında görülecek bir başka dava da 51. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülecek olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmamoğlu hakkında açtığı tazminat davası olacak.