
Cari işlemler hesabı, ağustos ayında 3.1 milyar dolar açık kaydetti. Son 12 aylık cari açık ise 40.8 milyar dolar oldu. Böylelikle ağustos ayında yıllık cari açık 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Bir önceki yılın Ağustos ayında 1.075 milyon ABD doları fazla veren cari işlemler hesabı bu ayda 3.112 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 40.889 milyon ABD doları olmuştur” denildi.
Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi verilerine göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 6.8 milyar ABD doları artarak 9.7 milyar ABD dolarına yükseldi.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise bu ay 6.2 milyar dolar fazla verdi.
NET HATA NOKSAN 28 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Hizmetler dengesi kaynaklı girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 2.5 milyar dolar artarak 7.2 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1.4 milyar dolar artarak 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Resmi rezervlerde bu ay 10.8 milyar dolar net artış gözlendi.
Net hata noksanda ise Ağustos ayında da giriş devam etti. TCMB verilerine göre Ağustos ayında net hata noksan girişi 4 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise toplam net hata noksan girişi 28.3 milyar dolar olarak kaydedildi ve rekor seviyeye çıktı.
KAYNAĞI BELİRSİZ PARA 77 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Öte yandan Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara veriler sonrası çarpıcı bir grafik paylaşarak kaynağı belirsiz para girişindeki artışa dikkat çekti. Kara, normalde kaynağı tespit edilemeyen bu miktarın sıfır etrafında dalgalanması gerekirken Türkiye’de son 10 yılda sürekli yükselerek 77 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Kara paylaşımında şunları söyledi:
“Bu kadar dış açık verip yabancı yatırım da alamadığımız halde neden döviz rezervlerimiz tükenmiyor diye merak ediyorsanız yanıtı aşağıda. Yukarıdaki grafik ‘birikimli’ yani kümülatif net hata noksanı gösteriyor. Başlangıçtan bu yana toplana toplana gelen miktar. Normalde kaynağı tespit edilemeyen bu miktarın sıfır etrafında dalgalanması gerekirken bizde son 10 yılda sürekli yükselerek 77 milyar dolara ulaşmış.”
Not: Yukarıdaki grafik “birikimli” yani kümülatif net hata noksanı gösteriyor. Başlangıçtan bu yana toplana toplana gelen miktar. Normalde kaynağı tespit edilemeyen bu miktarın sıfır etrafında dalgalanması gerekirken bizde son 10 yılda sürekli yükselerek 77 milyar dolara ulaşmış.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) October 11, 2022
Kara’nın paylaştığı grafiğe göre kaynağı belirsiz paranın sadece 2022’de 27 milyar dolar kadar yükseldiği görülüyor.