Gündem

Fatma Girik hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın unutulmaz rollere imza atan sanatçısı Fatma Girik, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölüm nedeni Kovid-19'a bağlı organ yetmezliği olarak açıklandı.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı torba Mahallesi’nde yaşayan ve yaklaşık 6 ay önce tedavi için İstanbul’a giden Türk sinemasının ünlü yıldızı Fatma Girik bu sabah saatlerinde tedavi gördüğü özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi.

Girik’in, tedavi gördüğü hastanede, koronavirüse bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Liv Hospital’dan yapılan yazılı açıklamada, sanatçının vefat nedenine ilişkin şu bilgilere yer verildi:
“Türk sinemasının çınarı ve değerli oyuncusu Sayın Fatma Girik, Kovid 19’a bağlı viral pnömoni tedavisi görmekteyken gelişen, çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Liv Hospital ailesi olarak Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Fatma Girik’in ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.”

DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Daha sonra yapılan basın toplantısında Fatma Girik’in doktoru Prof. Dr. Simru Tuğrul, “Yoğun bakımda takip ve tedavisine başladık ancak tedavilere rağmen çoklu organ yetmezlikleri gelişti. Bu sabah saat 7 civarında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kendisini çok severdik. Çok değerli bir insandı. Çok pozitifti, espri anlayışı müthişti. Tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Hakkın rahmetine kavuştu. Son yatışı yaklaşık 10 gündü” dedi.

Sanatçının cenazesi, Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum’da toprağa verilmek üzere yola çıkacak.

Ayrıca yarın Girik için 10.00’da Şişli Belediyesi’nde belediye çalışanlarının katılacağı anma töreninin ardından 11.00’de Cemal Reşit Rey’de anma töreni düzenlenecek.

Ölümünü Şişli Belediye Başkanı Keskin duyurdu

Sanatçının ölümünü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin duyurdu.
Keskin, “Yeşilçam’ın ve Şişlimizin büyük değeri, ilçe başkanlığı yaptığım dönemde birlikte çalışmaktan onur duyduğum eski Şişli Belediye Başkanımız sevgili Fatma Girik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim” ifadelerini kullandı.

FATMA GİRİK KİMDİR?

Usta oyuncu, 12 Aralık 1942’de İstanbul Sultanahmet’te dünyaya geldi. Cağaloğlu Kız Lisesine devam ederken 14 yaşında figüran olarak sinemaya adım attı. Henüz 15 yaşında, 1957’de Seyfi Havaeri’nin senaryosunu yazıp yönettiği “Leke” filminde ilk başrolünü oynadı.

Girik, Memduh Ün’ün yönetmenliğini üstlendiği 1960 yapımı “Ölüm Peşimizde” filmindeki rolüyle dikkatleri üzerine çekti. Figüran olarak oynadığı filmlerden birinin setinde tanışan çift, Ün’ün 2017’de 95 yaşındayken vefatına kadar birbirinden hiç ayrılmadı.

Sanatçı, 16 Ekim 2015’te vefat eden eşinin ardından verdiği bir röportajda, duyduğu özlemi şu sözlerle aktarmıştı:
“Evimin damı, çatısı çöktü. Hala inanamıyorum öldüğüne. Bazen Bodrum merkeze iniyorum. Bakıyorum saat geç oldu. Aklıma Memduh geliyor. Eve geç kalmayayım, bekler, ilaçları geç kalır diye… Sonra birden nereye yetişeceğim, o artık yok ki diyorum.

Özlemek dünyanın en ağır yüküymüş. Her şeyini özlüyorum. Diş fırçasının üzerine macun sıkmasını bile. Memduh bana, ‘Ya Fatocuğum sen güzel macun sıkıyorsun, sen sıksana.’ derdi. Her şeyimizi birlikte yapardık. Bir yere gideceğimiz zaman, ‘Memduh çok yorgunum gitmeyelim.’ dediğimde, ‘Giyin, giyin, İnsanlar güzel kadın görsün.’ derdi.”

Adana ve Antalya film festivallerinde En İyi Kadın Oyuncu seçildi

Kariyeri boyunca 180’in üzerinde filmin yanı sıra birçok dizide de oynayan sanatçı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 1965 ve 1967’de “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”, 1998’de “Yaşam Boyu Onur Ödülü”, 1. ve 3. Adana Altın Koza Film Festivali’nde de yine “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı. Sanatçı, 18. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ise “Aziz Nesin Emek Ödülü”ne layık görüldü.

Fatma Girik, Yeşilçam’ın birçok ünlü oyuncusu gibi, plak yaptı. Sanatçı, 1965’te Öztürk Serengil’le “Aguş / Aşka Şepke”, 1975’te ise “Aşk Düğümü/Su Sızmazdı Aramızdan” adlı 45’liklere imza attı.

Usta sanatçı en üretken olduğu yıllardan, 1957’de “Memiş İş Peşinde”, “Leke”, 1958’de “İstiklal Uğrunda”, “Çakır Eminem”, 1960’ta “Üsküdar İskelesi”, “Vatan ve Namus”, 1961’de “İki Damla Gözyaşı”, “Duvaksız Gelin”, 1962’de “Küçük Beyefendi”, “Cengiz Han’ın Hazineleri”, 1963’te “Bulunmaz Uşak”, “Yaralı Aslan”, 1964’te “Köye Giden Gelin”, “Keşanlı Ali Destanı”, 1965’te “Kartalların Öcü”, “Hırsız”, 1966’da “Karakolda Ayna Var”, “Avare Kız”, 1967’de “Yaprak Dökümü”, “Sürtüğün Kızı”, 1968’de “Köroğlu”, 1969’da “Menekşe Gözler”, “Boş Beşik”, “Şoför Nebahat”, 1971’de “Kerem ile Aslı”, “Mahşere Kadar”, 1972’de “Leyla İle Mecnun”, “Ekmekçi Kadın”, 1973’te “Rabia”, “Ezo Gelin”, “Hz. Ömer’in Adaleti”, 1974’te “Talihsiz Yavrum”, “Önce Vatan”, 1975’te”Ağrı Dağı Efsanesi” ve “Ana Kurban Can Kurban”, 1976’da “Kadın Hamlet”, 1977’de “Ana Ocağı”, “Hatasız Kul Olmaz”, 1978’de “Gelincik” ve “Yaşam Kavgası” adlı unutulmaz filmle birlikte çok sayıda yapımda başrol oynadı.

Girik, 1980’de “Bağrıyanık”, 1981’de “Kanlı Nigar”, 1982’de “Gülsüm Ana”, 1984’te “Postacı”, “1985’te “Yılanların Öcü” filmlerinde başrolü üstlendi.

Siyasete de adım atan Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti’de (SHP) 1989-1994 yıllarında Şişli Belediye Başkanı olarak görev üstlendi, bir dönem de televizyonda Söz Fato’da adlı programın sunuculuğunu yaptı.
Sinemada 1990’lı yıllardan itibaren daha az görünmeye başlayan usta isim, en son 2012 yapımı “Babalar ve Evlatlar” adlı filmde rol aldı.

Facebook Yorumları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu